diumenge, 12 d’agost del 2018

PAUTES D'HIGIENE VOCÀLICA


Benvolguts/benvolgudes alumnes,

Ara que comenceu els vostres estudis de cant orientats cap a una possible professionalitat, és important que tingueu en compte algunes pautes d’higiene vocàlica per tal de prevenir possibles patologies de la veu, un instrument que esteu construint a poc a poc i que, ara més que mai, ha d’adaptar-se al nou ús que fareu d’ella, com és el fet d’estudiar cada dia una hora, com a mínim.

Aquestes són algunes de les pautes d’higiene vocàlica diàries que heu d’anar interioritzant:

1. Tenir cura de la postura, cercant sempre la màxima elasticitat. Una postura incorrecta produeix dificultats respiratòries, al mecanisme vibratori i a les cavitats de ressonància.
2. Evitar el sedentarisme i, amb ell, la pèrdua de flexibilitat.
3. Evitar l’estrès que pertorba l’equilibri mental i produeix una major rigidesa de la musculatura del coll.
4. Exercitar el ritme respiratori mitjançant exercicis de gimnàstica respiratòria habitualment.
5. Evitar ambients amb fum i/o pols en suspensió.
6. Evitar ambients sorollosos o amb acústica defectuosa.
7. Tenir cura del grau d’humitat (70-75%) i de la temperatura ambiental, tractant d’evitar el canvis bruscos.
8. Controlar la climatització artificial que disminueix el grau d’humitat.
9. Respectar el repòs nocturn, el millor és dormir de 7 a 9 hores diàries. 
10. Evitar parlar durant l’esforç físic, perquè es dona preferència a la respiració per captar l’oxigen, front a la respiració fònica. A més, l’exercici augmenta la tensió muscular, i açò dificulta l’elasticitat de l’aparell fonador.
11. Evitar parlar durant la fatiga-cansament físic o psíquic.
12. Evitar discussions animades, perquè augmenten la intensitat de la veu, la seua freqüència, el temps de fonació i s’afegeix tensió muscular a la zona cervical i del coll.
13. Evitar el consum desmesurat d’excitants: cafè, té o drogues.  
14. Evitar el consum de tabac i alcohol. Evitar la inhalació d’altres tòxics,  dissolvents o irritants.
15. Evitar forçar la veu en període de muda vocàlica. Abstenir-se de realitzar un ús professional de la veu en aquest període. 
16. Evitar parlar con catarro o ronquera.
17. Procurar realitzar mesures de dessensibilització al fred: evitar cobrir-se excessivament.
18. Regular l’alimentació, especialment abans d’un esforç vocal. La digestió accelera els moviments respiratoris i dificulta el moviment diafragmàtic per la plenitud gàstrica. A més, els menjars picants o irritants disminueixen el to muscular i alenteixen la digestió.
19. Controlar diversos trastorns de l’aparell digestiu (aerofàgia, restrenyiment crònic...) que dificulten la mobilitat diafragmàtica. Cal anar a l’especialista.
20. Control mèdic de les gastritis i les úlceres duodenals que afavoreixen el reflux gàstric i, secundàriament, les laringitis de reflux.
21. Evitar l’obesitat que dificulta la mobilitat de la musculatura abdominal pel cúmul de greix, així mateix modifica la cavitat de ressonància: faringe, vel del paladar, galtes…
22. Controlar l’agudització dels processos al·lèrgics: evitar el contacte amb al·lèrgens: llibres vells, material acrílic, pol·len…
23. Controlar els trastorns del sistema úter-ovàric per les grans repercussions que tenen sobre la veu. Abans de la pubertat les diferències vocals entre xics i xiques no són molt perceptibles. Però a partir de la pubertat aquestes diferències es manifesten per la influència de les hormones sexuals. En cas de no produir-se la maduresa sexual, la veu del xic no “muda” i conserva una tessitura aguda.
24. Procurar realitzar un escalfament vocàlic abans de fer un ús continu de la veu.
25. Beure un litre d’aigua al dia, com a mínim.
26. No prendre líquids molt freds ni molt calents. 






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.